torsdag 16 oktober 2008

Colour coding

Jag frågade min syster vad hennes äldsta dotter som snart fyller år önskar sig. Rosa fick jag som svar.
Jag har tillbringat många år med att bli indoktrinerad i det här med farorna med rosa och blått. Jag har diskuterat upprört om hur klädaffärer delar upp barnkläder i pojk och flick. Hur leksaksaffärer gör samma sak. Jag har suttit och lyssnat på berömda (an oxymoron?) pedagoger (som sannolikt brände be-håar när det begav sig) tala sig hesa om hur oroväckande det är att könroller börjar etableras redan när barnen är på BB.
Jag brukar muttra för mig själv när jag går förbi barnavdelningar som har en rosa sida och en murrig o-rosa sida.
T.om när jag letar saker till mina hundar möts jag av uppdelningen tjej/kille, tjejigt/grabbigt.
Så vill min systerdotter ha rosa.
Missförstå mig inte. Jag älskar rosa. Jag var bebis på -70 talet. På mina bebis-kort ser man en rödtott iförd bruna, gröna, gula osv kläder. Inget rosa här inte. Jag har själv tillbringat mina vuxen år med att bära så mkt rosa mitt tonårsgrungeochsenaresvartaperiodsamvete tillåter mig.

Jag tycker att alla tjejer skall få klä sig från topp till tå om de vill. Killar skall också få klä sig från topp till tå i rosa. Det är nog här den rosa skon klämmer, för mig iaf. Vi lever i Sverige år 2008 och det är fortfarande inte ok för pojkar att klä sig i rosa kläder. Efter att ha sett vad som anses vara pojk-kläder i affärerna tycker jag synd om de barn som tvingas leva med en så ensidig klädkost. Det är randigt, blått, mörktgrönt. Möjligtvis med spiderman eller en brandman på. Dessa kläder kan en flicka ha på sig även om det kanske skulle väcka några kommentarer. Men pojkarna kan inte flörta med tjejhyllan på Lindex. Jag vet föräldrar som oroat sig över att den ljusblå jacka de köpt till sin son skall uppfattas som tjejig av hans kamrater. Sen vet jag föräldrar som köper svart till sin dotter. Jag vet ingen som klär sin son i varken rosa eller glittrigt.

Jag tror om alla fick rätt till rosa, glitter och puffärmar skulle världen antagligen bli lite bättre. Man kan vara kick-ass i puffärm, men det är svårt att vara glamorös i murrigt och mörk grönt.

På lördag skall jag ta ett djupt andetag och gå på stan och leta presenter till en snart 5-åring som vill ha rosa. Förra året var hennes älsklingsfärg mörkblått. Det känns som det jämnar ut sig.

/Liten arg tant


Följ min blogg med bloggkoll

2 kommentarer:

karin sa...

"man kan vara kick-ass i puffärm" - åh, så fint skrivet!

kram k

Jessica sa...

Bra skrivet! Den svenska mannen bör våga lite mer och bejaka sin feminina sida "med lite hjälp från oss kvinnor" ;) I somras skulle jag köpa shorts till min pojkvän, ett par korta rosa. Men i den klassiska herrekiperingen finns inga sådana så jag fick köpa dem i en dambutik åt honom. Sen fick jag tjata och förklara att manligheten inte sitter i kläderna innan han satte på sig dom.