torsdag 6 november 2008

Böcker som film

Igår såg jag och J filmen Parfymen. Vi fick hem den från Lovefilm någongång i somras. En anledning till att vi inte sett den innan, var att jag höll på att läsa boken. Jag hade läst ungefär halva och ville ut den innan vi såg filmen. Jag håller fortfarande på att läsa boken och har fortfarande läst ungefär halva. Som en föjd av detta kunde jag jämnföra halva boken med filmen. Fast det var inte på något sätt halva filmen. Början var nästan helt borta. Med tanke på hur lång filmen kändes får jag väl vara tacksam att de skurit ner någonstans. Men det verkar dumt att ta bort början av just den här boken. Sen fick jag en tanke om att filmen skulle ha fungerat så mkt bättre som tecknad.
En annan bok som blivit film, Sagan om ringen, har även den fått början beskuren. Här tycker jag det fungerar alldeles utmärkt. De går och går och går och går och går. Det hade blivit lite tradigt på filmduken. Sen gör de andra hemska förkortningar i de senare filmerna, jag säger bara Eowyn.
En av mina favorit böcker när jag var yngre var De tre Musketörerna. Det finns en film version från 1974 som trots sin -70tals känsla fortfarande är en favorit. Filmen från -90 talet däremot, med b.l.a Charlie Sheen är rent hemsk. varför basera sin film på en förlaga om man skall ändra allt? Nej, i min värld lämnas lite åt kreativ tolkning.

Låt den rätte komma in har jag läst men ännu inte vågat se filmen. Inte så mkt för att jag tror att det är en dålig filmaterisering utan mer av anledningen att jag fortfarande är mörkrädd efter att ha läst boken. Och det var ett bra tag sen nu.

En bok som jag skulle vilja se som film är Pianostämmaren. Mest för att jag tror det skulle bli en vacker film. Och den har vackra bokomslag. Själv tror jag att jag tycker om det blå bäst.

En annan bok som kommer på bio nästa år (tror jag) är The Road. Den vill jag se. Det känns som det kan bli riktigt bra. Har inte riktigt bestämt mig om vad jag tycker om Viggo Mortensen i rollen som pappan. Men det lutar åt att bli bra.

Nu har äntligen Lovefilm filmerna postats och jag väntar med spänning på vad som skall komma hem nästa gång. Det var väldigt längesedan jag fyllde i den där filmlistan.
/Liten arg tant

1 kommentar:

Tessa sa...

Hej,

Jag ramlade över din blogg. Och ser att du är intresserad av att läsa. Jag undrar om du också skriver själv och skulle vara intresserad av att bli responskamrat med mig?

Jag arbetar på ett bokmanus i gengren psykologisk thriller/spänning med övernaturliga inslag. Jag inspireras av Stephen King och Dan Brown, men vill försöka skapa en mer kvinnlig och finstämd stämning. Min målgrupp är primärt kvinnor i åldern 30-60.

Är det så att du inte skriver just nu men kan tänka dig att läsa mina texter ändå, för att du intresserar dig för gengren jag skriver i, så går det också bra. Om du bara tycker att jag stört dig så ber jag om ursäkt.

Vh. Anna-Theresia
Mail: anna.axt@hotmail.com